WebTech Rodos: Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν μια καταπινόμενη κάψουλα που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις ζωτικές σας ενδείξεις από το γαστρεντερικό σας σύστημα.
Η κάψουλα έχει περίπου το μέγεθος μιας πολυβιταμίνης και χρησιμοποιεί ένα επιταχυνσιόμετρο για τη μέτρηση της αναπνοής και του καρδιακού σας ρυθμού. Το σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί η συσκευή για να βοηθήσει στη διάγνωση της υπνικής άπνοιας χωρίς την ανάγκη για μεγάλους αισθητήρες και οθόνες- ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση υπερβολικής δόσης οπιοειδών σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.
“Είναι μια συναρπαστική παρέμβαση που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διαγνωστούν και στη συνέχεια να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία εάν πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου”, λέει ο Giovanni Traverso, αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογίας στο MIT και γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women. Hospital. “Η συσκευή έχει επίσης τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης των αλλαγών στην αναπνευστική κατάσταση, είτε είναι αποτέλεσμα των οπιούχων είτε άλλων καταστάσεων που θα μπορούσαν να παρακολουθούνται, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)”.
.
Η συσκευή έχει υποβληθεί σε μια μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, όπου δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η δοκιμή σηματοδότησε επίσης την πρώτη φορά που δοκιμάστηκε σε ανθρώπους ένας αισθητήρας κατάποσης, αναφέρει το Engadget. Η δοκιμή ήταν επίσης σε θέση να ανιχνεύσει την άπνοια ύπνου σε έναν από τους συμμετέχοντες.
Ένα μειονέκτημα είναι το χρονικό διάστημα που η συσκευή είναι σε θέση να παραμείνει στον οργανισμό σας. Δεδομένου ότι χορηγείται παρόμοια με την τροφή, τυπικά εγκαταλείπει το σώμα σας μέσα σε μία ή δύο ημέρες, καθιστώντας το μια λύση για κάτι σαν μια ολονύκτια μελέτη ύπνου, αλλά όχι για μεγαλύτερης διάρκειας παρακολούθηση.
Οι ερευνητές φέρονται να αναζητούν έναν τρόπο να τροποποιήσουν την κάψουλα έτσι ώστε να παραμείνει για περίπου μία εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές βλέπουν επίσης τη δυνατότητα η συσκευή να χορηγεί φάρμακα ανάλογα με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, να χορηγεί ένα φάρμακο αντιστροφής της υπερβολικής δόσης, εάν ανιχνεύσει ότι η αναπνοή ενός ασθενούς με εθισμό στα οπιοειδή επιβραδύνεται ή σταματά.
πηγή: pcmag.com