WebTech Rodos: (Credit: Getty Images/Gary Hershorn)
Η Microsoft αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τροφοδοτήσει τα κέντρα δεδομένων της στο μέλλον είναι να υιοθετήσει μια πυρηνική στρατηγική.
Όπως αναφέρει το Datacenter Dynamics (μέσω του The Register), η Microsoft δημοσίευσε μια νέα θέση εργασίας την περασμένη εβδομάδα για έναν “Principal Program Manager Nuclear Technology”. Κύρια αρμοδιότητα του ρόλου είναι η εφαρμογή μιας “παγκόσμιας ενεργειακής στρατηγικής για μικρούς μονωδοποιημένους αντιδραστήρες (SMR) και μικροαντιδραστήρες”. Ο τελικός στόχος είναι η λειτουργία των κέντρων δεδομένων που τροφοδοτούν το Microsoft Cloud και τους φόρτους εργασίας AI χρησιμοποιώντας έναν αντιδραστήρα αντί να βασίζονται στο δίκτυο.
Ο αριθμός των υποψηφίων που είναι κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά θα είναι αρκετά περιορισμένος. Η Microsoft απαιτεί κάποιον με “βαθιά κατανόηση των πυρηνικών τεχνολογιών και των ρυθμιστικών υποθέσεων”, ο οποίος είναι επίσης ικανός να συνεργαστεί με διάφορες ομάδες εντός της Microsoft για την “επίτευξη κοινών ή συμπληρωματικών στόχων”.
Συν τοις άλλοις, η εταιρεία χρειάζεται κάποιον ικανό να ερευνά και να αναπτύσσει άλλες ενεργειακές τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη έτοιμες για εμπορική χρήση.
Οι SMRs δεν έχουν ακόμη διαδοθεί ευρέως. Στις ΗΠΑ, μόνο τρεις τοποθεσίες εξετάζουν επί του παρόντος τη μελλοντική ανάπτυξη ενός τέτοιου αντιδραστήρα: Τενεσί, Γιούτα και Αλάσκα.
Εάν η Microsoft προχωρήσει με αυτό το σχέδιο, υπάρχουν 10 υφιστάμενες περιοχές στις ΗΠΑ όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας SMR σε ένα κέντρο δεδομένων. Ωστόσο, με την τεχνολογία να είναι ακόμη τόσο νέα και τελικά αναπόδεικτη, όποιος εξασφαλίσει αυτή τη νέα θέση στη Microsoft θα μπορούσε να περάσει χρόνια απλώς για να θέσει τις βάσεις και να αποκτήσει τις απαραίτητες εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών (και των τοπικών κατοίκων).
Από τη μία πλευρά, η πυρηνική ενέργεια θεωρείται καθαρή μορφή ενέργειας επειδή παράγει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, παράγει πυρηνικά απόβλητα και θα καθιστούσε τα κέντρα δεδομένων της Microsoft ακόμη μεγαλύτερο στόχο από κρατικά υποστηριζόμενους χάκερς.
πηγή: pcmag.com