WebTech Rodos: Η NASA έχει δείξει ότι είναι δυνατή η χρήση λέιζερ για να μεταδώσετε δεδομένα πέρα από τη Σελήνη στη Γη, καθιστώντας το έναν πιθανό τρόπο για την αναβάθμιση των διαστημικών επικοινωνιών.
Η NASA πραγματοποίησε την επιτυχή δοκιμή στις 14 Νοεμβρίου χρησιμοποιώντας το διαστημόπλοιο Psyche, το οποίο εκτοξεύτηκε τον περασμένο μήνα για να ερευνήσει έναν αστεροειδή. Το σκάφος περιέχει επίσης ένα πειραματικό σύστημα οπτικής επικοινωνίας, που ονομάζεται DSOC, το οποίο μπορεί να μεταδίδει δεδομένα πίσω στη Γη χρησιμοποιώντας λέιζερ κοντινής υπέρυθρης ακτινοβολίας.
Η δοκιμή έλαβε χώρα όταν το Psyche ήταν σχεδόν 10 εκατομμύρια μίλια μακριά από τον πλανήτη μας. «Πρόκειται για την πιο μακρινή επίδειξη οπτικών επικοινωνιών», ανέφερε η NASA στην ανακοίνωση.
Η τεχνολογία Deep Space Optical Communications (DSOC) παρουσιάζεται στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Νότια Καλιφόρνια.
(Credit: NASA/JPL)
Το σύστημα DSOC λειτουργεί χρησιμοποιώντας ένα παρατηρητήριο στην Καλιφόρνια για να εκπέμπει έναν φάρο λέιζερ στον ουρανό. Το σκάφος Psyche στη συνέχεια κλειδώνει σε αυτό και μπορεί να προσανατολίσει τον πομποδέκτη του και να στρέψει το λέιζερ του σκάφους σε ένα ξεχωριστό παρατηρητήριο ικανό να αποκωδικοποιεί τα σήματα.
Συγκεκριμένα, μπορεί να στείλει σωματίδια φωτός, γνωστά και ως φωτόνια, στο παρατηρητήριο της Γης. «Η δοκιμή του πρωινού της Τρίτης ήταν η πρώτη που ενσωμάτωσε πλήρως τα επίγεια στοιχεία και τον πομποδέκτη πτήσης, απαιτώντας από τις ομάδες επιχειρήσεων DSOC και Psyche να εργαστούν παράλληλα», δήλωσε η επικεφαλής της ομάδας Jet Propulsion Lab της NASA, Meera Srinivasan.
.
«Ήταν μια μεγάλη πρόκληση και έχουμε πολύ περισσότερη δουλειά να κάνουμε, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, μπορέσαμε να μεταδώσουμε, να λάβουμε και να αποκωδικοποιήσουμε ορισμένα δεδομένα», πρόσθεσε ο Srinivasan.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις ταχύτητες δεδομένων, καθώς η NASA εξακολουθεί να εργάζεται για τη βελτιστοποίηση της σύνδεσης λέιζερ μεταξύ του Psyche και των σταθμών της υπηρεσίας στη Γη.
«Τόσο οι ραδιοφωνικές όσο και οι εγγύς υπέρυθρες επικοινωνίες λέιζερ χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα για τη μετάδοση δεδομένων, αλλά το εγγύς υπέρυθρο φως συσκευάζει τα δεδομένα σε σημαντικά πιο σφιχτά κύματα, επιτρέποντας στους επίγειους σταθμούς να λαμβάνουν περισσότερα δεδομένα», εξηγεί η NASA. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι τα μελλοντικά διαστημόπλοια, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη SpaceX, θα μπορούσαν να στείλουν εικόνες υψηλότερης ποιότητας και ίσως ακόμη και να πραγματοποιήσουν video streaming μέσω τέτοιων ακτίνων λέιζερ.
Το Psyche θα συνεχίσει να εκπέμπει τα λέιζερ κατά τη διάρκεια μιας διετής επίδειξης τεχνολογίας. Μια βασική πρόκληση θα είναι η προσπάθεια λήψης των σημάτων λέιζερ από το διαστημόπλοιο στην αυξανόμενη απόσταση μεταξύ του διαστημικού σκάφους και της Γης. «Η επίτευξη των στόχων τους θα μοιάζει με το χτύπημα μιας δεκάρας από ένα μίλι μακριά ενώ η δεκάρα κινείται», αναφέρει η NASA. Το 2029, το διαστημόπλοιο αναμένεται στη συνέχεια να φτάσει στον αστεροειδή 16 Psyche, στον οποίο θα προχωρήσει σε τροχιά.
πηγή: pcmag.com