WebTech Rodos: Η IBM ανέπτυξε νέα τεχνολογία οπτικών που μπορεί να μεταδίδει δεδομένα στα κέντρα δεδομένων με την ταχύτητα του φωτός, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τη Δευτέρα.
«Καθώς η γενετική τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί περισσότερη ενέργεια και επεξεργαστική ισχύ, το κέντρο δεδομένων πρέπει να εξελιχθεί -και τα co-packaged οπτικά μπορούν να καταστήσουν future-proof αυτά τα κέντρα δεδομένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο SVP και διευθυντής έρευνας της IBM Ντάριο Γκιλ.
Τα co-packaged optics τροφοδοτούνται από πολυμερείς οπτικούς κυματοδηγούς, έναν τύπο σχεδιασμού κυκλωμάτων που διαθέτει τόσο ηλεκτρική όσο και οπτική συνδεσιμότητα. Ουσιαστικά, τα νέα οπτικά επιτρέπουν περισσότερα μονοπάτια σύνδεσης από ό,τι πριν. Μπορούν επίσης να αντέξουν σε ακραίες θερμοκρασίες, από -40°C έως 125°C, καθώς και στην υγρασία, αναφέρει η IBM.
Η πιο ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της τεράστιας χρήσης ενέργειας και του αποτυπώματος άνθρακα της AI χωρίς να μειωθεί το μέγεθος των ίδιων των μοντέλων. Η IBM αναφέρει ότι τα προηγμένα οπτικά της μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια που ισοδυναμεί με την ενέργεια που απαιτείται για την τροφοδοσία 5.000 κατοικιών ετησίως ανά εκπαιδευμένο μοντέλο AI. Όπως και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια καθώς και νερό για ψύξη, γεγονός που ωθεί τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Meta, η Microsoft, και η Google να αναζητήσουν την πυρηνική ενέργεια για να καλύψουν τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες τους σε τεχνητή νοημοσύνη.
Η IBM αναφέρει ότι με τα οπτικά CPO, τα μοντέλα AI μπορούν να εκπαιδευτούν πολύ πιο γρήγορα και στα κέντρα δεδομένων, γεγονός που συμβάλλει σε αυτά τα μειωμένα ενεργειακά κόστη. Μπορεί να μειώσει τον χρόνο εκπαίδευσης των μοντέλων AI από τρεις μήνες σε τρεις εβδομάδες -κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιτάχυνση της ταχύτητας ανάπτυξης της AI, επίσης. Αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορεί απλώς να εκπαιδεύουν περισσότερα μοντέλα ως αποτέλεσμα, και μπορεί στην πραγματικότητα να μην χρησιμοποιούν συνολικά λιγότερη ενέργεια από ό,τι πριν.
An AWS data center in Virginia, a state with at least 480 data centers, according to one source. There are nearly 7,000 worldwide.
(Credit: Bloomberg via Getty Images)
«Με αυτό το επίτευγμα, τα τσιπ του αύριο θα επικοινωνούν όπως ακριβώς τα καλώδια οπτικών ινών μεταφέρουν δεδομένα μέσα και έξω από τα κέντρα δεδομένων, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή ταχύτερων, πιο βιώσιμων επικοινωνιών που θα μπορούν να χειριστούν τους φόρτους εργασίας AI του μέλλοντος», δήλωσε ο Gil.
Ενώ η IBM δεν έχει ακόμη μοιραστεί ποια κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να υιοθετήσουν αυτή την τεχνολογία, η IBM έχει μια υπάρχουσα επιχειρηματική σχέση με την Amazon Web Services (AWS), η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υποδομών cloud και λειτουργεί επίσης τις προσπάθειες της Amazon για μηχανική μάθηση και AI. Η AWS διαθέτει πάνω από 125 κέντρα δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο (ένας ιστότοπος παρακολούθησης κέντρων δεδομένων αναφέρει ότι η AWS διαθέτει 165) και κάθε κέντρο δεδομένων διαθέτει έως και 50.000 διακομιστές στο εσωτερικό του.
Η IBM δήλωσε πέρυσι ότι θα αντικαταστήσει 7.800 θέσεις εργασίας με AI, δηλαδή έως και το 30% της εταιρείας, αποδεικνύοντας ότι αυτοί οι φόβοι ότι η ΑΙ έχει βάλει στο μάτι τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας δεν είναι ανυπόστατοι.
Με τα σημερινά δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις ανάγκες των κέντρων δεδομένων κατά 160% μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Η χρηματοπιστωτική εταιρεία προβλέπει επίσης ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να καταναλώνουν έως και το 4% της διαθέσιμης ενέργειας παγκοσμίως μέχρι τότε, αν και καινοτομίες όπως της IBM -ή ίσως ακόμη και κέντρα δεδομένων στο διάστημα- θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της πορείας.
πηγή: pcmag.com