WebTech Rodos: Σε ένα ανησυχητικό περιστατικό, μια κινεζική ομάδα χάκερ διείσδυσε σε έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου για να τους βοηθήσει να διαδώσουν malware σε υπολογιστές-στόχους.
Τα ευρήματα προέρχονται από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Volexity. Κατά τη διερεύνηση ενός hack σε έναν μη κατονομαζόμενο οργανισμό, οι ερευνητές της εταιρείας ανακάλυψαν μια μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό.
“Αρχικά, η Volexity υποψιάστηκε ότι το τείχος προστασίας του αρχικού οργανισμού-θύματος μπορεί να είχε παραβιαστεί”, ανέφερε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας σε έκθεση της Παρασκευής. Αλλά τελικά, η έρευνα εντόπισε το κακόβουλο λογισμικό “πιο πάνω στο επίπεδο του ISP” σε μια επίθεση δηλητηρίασης DNS, ή όπου ο χάκερ χειραγωγεί το Domain Name System για να ανακατευθύνει την κίνηση των χρηστών στο διαδίκτυο σε έναν κακόβουλο ιστότοπο.
“Η Volexity ειδοποίησε και συνεργάστηκε με τον ISP, ο οποίος διερεύνησε διάφορες βασικές συσκευές που παρέχουν υπηρεσίες δρομολόγησης της κυκλοφορίας στο δίκτυό του. Καθώς ο ISP έκανε επανεκκίνηση και έβγαλε εκτός λειτουργίας διάφορα στοιχεία του δικτύου, το DNS poisoning σταμάτησε αμέσως”, δήλωσε η Volexity.
Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας επιρρίπτει την ευθύνη για το περιστατικό σε μια κινεζική ομάδα χάκερ με την ονομασία StormBamboo, γνωστή και ως Evasive Panda. Για να παραδώσει το κακόβουλο λογισμικό μέσω της πειρατείας του ISP, η ομάδα εκμεταλλεύτηκε τον τρόπο με τον οποίο τα νόμιμα προγράμματα λογισμικού μπορούν να αντλούν συνήθως αυτοματοποιημένες ενημερώσεις από το διαδίκτυο. Αυτά τα προγράμματα το κάνουν εκτελώντας ένα αίτημα HTTP για να επικοινωνήσουν με το σωστό διαδικτυακό domain.
Σύμφωνα με τη Volexity, η StormBamboo έκανε κατάχρηση αυτού του μηχανισμού για να χειραγωγήσει τον ISP ώστε να ανακατευθύνει τα αιτήματα HTTP για να αντλήσει κακόβουλο λογισμικό από έναν ελεγχόμενο από τους χάκερ διακομιστή. Ένα από τα προγράμματα που αποτέλεσαν στόχο περιελάμβανε ένα δωρεάν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων γνωστό ως 5KPlayer.
(Volexity)
“Ως εκ τούτου, όταν αυτές οι εφαρμογές πήγαιναν να ανακτήσουν τις ενημερώσεις τους, αντί να εγκαταστήσουν την προβλεπόμενη ενημέρωση, εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό”, πρόσθεσε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας. “Η Volexity παρατήρησε ότι η StormBamboo στόχευε πολλαπλούς προμηθευτές λογισμικού, οι οποίοι χρησιμοποιούν ανασφαλείς ροές εργασίας ενημερώσεων, χρησιμοποιώντας διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας στα βήματά τους για την προώθηση κακόβουλου λογισμικού”.
Η Volexity δεν κατονόμασε τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου ή πόσοι υπολογιστές χρηστών μπορεί να έχουν στοχοποιηθεί. Αλλά στην έκθεση της εταιρείας, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας δήλωσε ότι εντόπισε και ανταποκρίθηκε σε “πολλαπλά περιστατικά που αφορούσαν συστήματα που μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό που συνδέεται με τη StormBamboo” κατά τα μέσα του 2023. Αυτό περιλαμβάνει τους χάκερ που διανέμουν κακόβουλο λογισμικό τόσο για συστήματα Windows όσο και για συστήματα macOS σε οργανισμούς-θύματα.
Το κακόβουλο λογισμικό που διανεμήθηκε, περιελάμβανε τα MACMA και MGBot, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι αρκετά ισχυρά, επιτρέποντας σε έναν χάκερ να κάνει απομακρυσμένες λήψεις οθόνης, να καταγράφει πληκτρολογήσεις και να κλέβει αρχεία και κωδικούς πρόσβασης. Δεν είναι σαφές πώς οι Κινέζοι χάκερς διείσδυσαν και τροποποίησαν κρυφά την κυκλοφορία του διαδικτύου του ISP. Αλλά η Volexity υποψιάζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ένα κακόβουλο λογισμικό που βασίζεται στο Linux και ονομάζεται CATCHDNS από την StormBamboo.
πηγή: pcmag.com