WebTech Rodos: Ιάπωνες ερευνητές μόλις έστειλαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο στο Διάστημα, όπως αναφέρει το CNN. Ο LignoSat, που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη για το ξύλο, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία Sumitomo Forestry. Συμπεριλήφθηκε σε αποστολή της SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και σύντομα θα τεθεί σε τροχιά πάνω από τη Γη.Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την επιλογή του ξύλου ως υλικού κατασκευής του δορυφόρου. Πρώτον, θα είναι μια δοκιμή ως προς την αντοχή του ξύλου όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις σκληρές συνθήκες του Διαστήματος. Εάν είναι επιτυχής, οι ερευνητές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν περισσότερες ξύλινες κατασκευές και να τις εκτοξεύσουν στο Διάστημα.
«Με το ξύλο, ένα υλικό που μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας, θα είμαστε σε θέση να χτίζουμε σπίτια, να ζούμε και να εργαζόμαστε στο Διάστημα για πάντα», δήλωσε ο Takao Doi, αστροναύτης που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κιότο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα σε ένα 50ετές σχέδιο που περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων και την κατασκευή πραγματικών σπιτιών από ξύλο στη Σελήνη, ακόμη και στον Άρη.
«Στις αρχές του 1900 τα αεροπλάνα ήταν φτιαγμένα από ξύλο», δήλωσε ο καθηγητής δασικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κιότο, Koji Murata. «Ένας ξύλινος δορυφόρος θα πρέπει να είναι επίσης εφικτός».Για όσους δυσπιστούν στην ιδέα της χρήσης ξύλινων κατασκευών στο Διάστημα, σκεφτείτε μερικά από τα οφέλη. Το υλικό θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό στο Διάστημα απ’ ό,τι στη Γη, επειδή το ατελείωτο κενό δεν έχει νερό ή οξυγόνο. Δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί σήψη και είναι πολύ δύσκολο να πιάσει φωτιά. Προσφέρει ακόμη και αρκετά καλή προστασία από την ακτινοβολία.
Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με όλους αυτούς τους άλλους δορυφόρους σε τροχιά. Ο πλανήτης περιβάλλεται σήμερα από περισσότερους από 3.000 δορυφόρους, για να μην αναφέρουμε όλα τα είδη των συναφών διαστημικών σκουπιδιών. Οι ξύλινοι δορυφόροι θα πέσουν τελικά πίσω στη Γη και θα καούν κατά την επανείσοδο.Οι μεταλλικοί δορυφόροι θα καούν (ως επί το πλείστον) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής, αλλά όχι πριν δημιουργήσουν επιβλαβή σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου. Αν και υπάρχουν κάποιες ιδέες για την αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης ποσότητας διαστημικών σκουπιδιών που περιστρέφονται γύρω από τον πλανήτη, ο Doi οραματίζεται ένα σενάριο στο οποίο «οι μεταλλικοί δορυφόροι θα μπορούσαν να απαγορευτούν στο μέλλον».[via]
πηγή: techblog.gr