WebTech Rodos: Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Google και Anthropic, αντιμετωπίζουν «μειωμένες αποδόσεις» από τις δαπανηρές προσπάθειές τους να κατασκευάσουν νεότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg.Τα εμπόδια φαίνεται να μεγεθύνονται καθώς η Apple συνεχίζει τη σταδιακή διάθεση των δικών της δυνατοτήτων AI μέσω της Apple Intelligence.
Το τελευταίο μοντέλο της OpenAI, γνωστό εσωτερικά ως Orion, φέρεται να έχει υπολείπεται των προσδοκιών απόδοσης της εταιρείας, ιδιαίτερα στον χειρισμό εργασιών κωδικοποίησης. Το μοντέλο λέγεται ότι δεν έχει τις σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα σε σύγκριση με τη βελτίωση του GPT-4 έναντι του προκατόχου του.
Η Google φέρεται επίσης να αντιμετωπίζει παρόμοια εμπόδια με το επερχόμενο λογισμικό Gemini, ενώ η Anthropic έχει καθυστερήσει την κυκλοφορία του αναμενόμενου μοντέλου Claude 3.5 Opus. Ειδικοί του κλάδου που μίλησαν στο Bloomberg απέδωσαν τις προκλήσεις στην αυξανόμενη δυσκολία εύρεσης «νέων, αναξιοποίητων πηγών υψηλής ποιότητας, ανθρωπογενών δεδομένων εκπαίδευσης» και στο τεράστιο κόστος που σχετίζεται με την ανάπτυξη και λειτουργία νέων μοντέλων ταυτόχρονα με τα υπάρχοντα.
Η πεποίθηση της Silicon Valley ότι περισσότερη υπολογιστική ισχύς, δεδομένα και μεγαλύτερα μοντέλα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε καλύτερες επιδόσεις, και τελικά στην τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI), θα μπορούσε να βασίζεται σε ψευδείς υποθέσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.
Έτσι, οι εταιρείες ψάχνουν τώρα εναλλακτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω μετεκπαίδευσης και την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να τρέχουν στοχευμένες εργασίες, όπως να κάνουν κράτηση για μια πτήση ή να στείλουν email για λογαριασμό ενός χρήστη.
«Η φούσκα AGI σκάει λίγο», δήλωσε η Μάργκαρετ Μίτσελ, επικεφαλής επιστήμονας ηθικής στη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Hugging Face. Είπε στο Bloomberg ότι μπορεί να χρειαστούν «διαφορετικές προσεγγίσεις εκπαίδευσης» για να κάνουν τα μοντέλα AI να λειτουργούν πραγματικά καλά σε μια ποικιλία εργασιών. Άλλοι εμπειρογνώμονες που μίλησαν επίσης επανέλαβαν το συναίσθημα του Μίτσελ.
Το Apple Intelligence χρησιμοποιεί εσωτερικά μοντέλα μεγάλων γλωσσών (LLM) που βασίζονται στο απόρρητο. Οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης της Apple λειτουργούν κυρίως on device, ενώ οι κρυπτογραφημένοι διακομιστές Private Cloud Compute της εταιρείας γίνονται ping μόνο για εργασίες που απαιτούν πιο προηγμένη επεξεργαστική ισχύ.
Η Apple ενσωματώνει δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων γραφής, των βελτιώσεων του Siri και των λειτουργιών δημιουργίας εικόνας, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι ανταγωνίζεται απευθείας στον χώρο του LLM. Ωστόσο, η Apple έχει συμφωνήσει μια συνεργασία με την OpenAI που επιτρέπει στη Siri να παραδίδει προαιρετικά περισσότερα ερωτήματα ανοιχτού τύπου στο ChatGPT. Η Apple φέρεται επίσης να έχει συζητήσει με άλλες εταιρείες LLM σχετικά με παρόμοιες συνεργασίες εξωτερικής ανάθεσης.
Είναι πιθανό οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που επιδιώκουν καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γενικής χρήσης να επικυρώσουν τελικά την πιο συντηρητική στρατηγική της Apple για την ανάπτυξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης που βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη.
πηγή: techblog.gr