WebTech Rodos: Η Ρωσία φέρεται να έχει αποκόψει ορισμένες περιοχές της χώρας της από το υπόλοιπο παγκόσμιο διαδίκτυο για μια ημέρα, αποσιωπώντας τις ουσιαστικά, σύμφωνα με αναφορές ευρωπαϊκών και ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναμεταδίδονται από το αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Institute for the Study of War (ISW) και δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας, η Roskomnadzor, μπλόκαρε τους κατοίκους στο Νταγκεστάν, την Τσετσενία και την Ινγκουσετία, οι οποίες έχουν πλειοψηφικά μουσουλμανικούς πληθυσμούς, αναφέρει το ISW. Οι τρεις αυτές περιοχές βρίσκονται στη νοτιοδυτική Ρωσία κοντά στα σύνορά της με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο Google, το YouTube, το Telegram, το WhatsApp ή άλλους ξένους ιστότοπους ή εφαρμογές – ακόμη και αν χρησιμοποιούσαν VPNs, σύμφωνα με έναν τοπικό ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.
Αυτοί οι τελευταίοι μερικοί αποκλεισμοί του διαδικτύου οφείλονται στο γεγονός ότι η Ρωσία δοκιμάζει το δικό της κυρίαρχο διαδίκτυο που μπορεί να ελέγχει πλήρως. Η Ρωσία δοκίμασε ήδη φέτος τον αποκλεισμό ή τον στραγγαλισμό ιστότοπων όπως το YouTube, επιβραδύνοντας τις ταχύτητες τόσο πολύ ώστε οι ιστότοποι να είναι ουσιαστικά άχρηστοι. Η Ρωσία φέρεται να έχει ρίξει 648 εκατομμύρια δολάρια στο εθνικό της διαδίκτυο και στην τεχνολογία που μπορεί να τροφοδοτεί τους περιορισμούς και φαίνεται ότι εργάζεται πάνω σε αυτό τουλάχιστον από το 2019.
Στο μέλλον, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να μπλοκάρει το Amazon Web Services (AWS), τη HostGator και άλλους ξένους web hosts, αναφέρει το ISW. Η χώρα μπορεί επίσης να αναγκάσει τους Ρώσους κατοίκους και τις εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέτοιες υπηρεσίες και να μεταβούν σε ρωσικής ιδιοκτησίας, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να επιβάλει τους δικούς της κανόνες.
Ξεχωριστά, τον Σεπτέμβριο, οι πλατφόρμες Wix και Notion είπαν στους Ρώσους χρήστες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους ιστότοπούς τους λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Και το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο δυτικός καταχωρητής domains GoDaddy καταδίκασε τον πόλεμο ως «φρικτό», σταμάτησε να υποστηρίζει ρωσικά domains, εγκατέλειψε το ρωσικό νόμισμα και ανακοίνωσε ότι δωρίζει 500.000 δολάρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Όλα αυτά τα μπλοκαρίσματα και οι αποσυνδέσεις συμβάλλουν στο λεγόμενο splinternet προς το οποίο οδεύουμε σήμερα.
Η Κίνα είναι μια άλλη χώρα γνωστή για τη λογοκρισία της στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Κίνα, που στην καθομιλουμένη αποκαλείται «Μεγάλο Firewall» σε αναφορά στο Σινικό Τείχος της Κίνας, λογοκρίνεται με αυτόν τον τρόπο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά οι κινεζικές προσπάθειες λογοκρισίας του διαδικτύου ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1998 με το πρόγραμμα “Golden Shield”. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα λογοκρίνει ακόμη και μεμονωμένα γράμματα καθώς και keywords που θεωρεί ανεπιθύμητα και απαράδεκτα για το διαδίκτυο. Οι ιστότοποι ροής βίντεο και οι πλατφόρμες συναντήσεων όπως το Zoom έχουν επίσης λογοκριθεί, μαζί με ένα πλήθος άλλων ξένων εφαρμογών. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, σε ποιο βαθμό η ρωσική λογοκρισία στο διαδίκτυο μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτές τις πολιτικές.
Τα VPNs, που σημαίνουν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα, μπορούν να επιτρέψουν στους χρήστες να παρακάμψουν ορισμένους γεωγραφικούς περιορισμούς, τοποθετώντας εικονικά τον χρήστη σε άλλη χώρα. Αλλά τα VPNs δεν είναι μια λύση που ταιριάζει σε όλους και μπορεί να λογοκριθεί. Οι πάροχοι διαδικτύου είναι σε θέση να καταλάβουν αν ένας χρήστης έχει ενεργοποιημένο ένα VPN και μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε ιστότοπους σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις ΗΠΑ, πλατφόρμες streaming όπως το Netflix, καθώς και ορισμένοι ιστότοποι αγορών έχουν μπλοκάρει χρήστες VPN σε παγκόσμιο επίπεδο προσδιορίζοντας αν μια διεύθυνση IP συνδέεται με έναν πάροχο VPN ή αν φαίνεται να βρίσκεται σε διαφορετική τοποθεσία από τον πάροχο διαδικτύου του χρήστη.
Η χρήση VPN έχει ιστορικά αυξηθεί όταν εμφανίζεται λογοκρισία στο διαδίκτυο. Οι χρήστες του αμερικανικού Pornhub σε ορισμένες πολιτείες έψαχναν για VPNs για να παρακάμψουν τους αποκλεισμούς σε κρατικό επίπεδο και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ στράφηκαν στα VPN όταν η Κίνα ανακοίνωσε έναν νέο νόμο για την ασφάλεια, για να αναφέρουμε δύο παραδείγματα από τα τελευταία χρόνια. Αλλά το Ιράν, η Κούβα, η Μιανμάρ, το Βιετνάμ και η Σαουδική Αραβία θεωρούνται επίσης ότι προσφέρουν μικρή ελευθερία στο διαδίκτυο. Ενώ τα VPN μπορούν να βοηθήσουν κάποιους προς το παρόν, δεν αποτελούν τέλεια λύση και μπορεί να μην λειτουργούν για πάντα.
πηγή: pcmag.com