WebTech Rodos: Μέχρι στιγμής, η φετινή χρονιά είναι γεμάτη από gaming οθόνες OLED, με νέες premium προτάσεις από τις Alienware, Asus, LG, AGON by AOC, Philips Evnia και MSI. Μέχρι στιγμής η αγαπημένη μας από αυτές είναι η Alienware AW3225QF 4K QD-OLED, αλλά καθώς μπήκαμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, μια νέα οθόνη OLED τράβηξε το βλέμμα μας. Η Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) με τιμή 1.299,00€ είναι μια κομψή, λεπτή οθόνη 32 ιντσών 4K OLED με απίστευτα ζωντανά χρώματα, μαζί με χαρακτηριστικά τηλεόρασης και παιχνιδιών της Samsung, που την καθιστούν ιδανική για παρακολούθηση ταινιών, ροή περιεχομένου και, φυσικά, για gaming. Μερικές ατέλειες την κρατούν μακριά από την τελειότητα, αλλά εξακολουθεί να κερδίζει το βραβείο Editors’ Choice για την καλύτερη high-end gaming οθόνη.
Σε αντίθεση με την περυσινή ογκώδη Samsung Odyssey OLED G9 (και δεν πρέπει να συγχέεται με την λίγο μεγαλύτερη Odyssey OLED G8 34-ιντσών, μοντέλο G85SB S34BG85), η Odyssey OLED G8 32-ιντσών είναι πιο “μαζεμένη”, με διαστάσεις 719.7 x 584.6 x 263.5 χιλιοστά. Ένα ασημένιο μεταλλικό φινίρισμα εκτείνεται στην πίσω πλευρά και τη βάση της οθόνης, μια ωραία αλλαγή από τα μαύρα φινιρίσματα των περισσότερων άλλων οθονών.
Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το πόσο λεπτό είναι το πλαίσιο της οθόνης. Η οθόνη δεν έχει καμπύλη, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια εξ ορισμού πιο λιτή εμφάνιση – αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν παρατηρείτε την οθόνη από πίσω. Οι φετινές οθόνες 32 ιντσών διαθέτουν ως επί το πλείστον προεξοχές στο πίσω μέρος που κρύβουν τα συστήματα εξαερισμού που εμποδίζουν την υπερθέρμανση των οθονών. Σύμφωνα με τη Samsung, η Odyssey OLED G8 χρησιμοποιεί ένα σύστημα σωληνώσεων απαγωγής θερμότητας ως μέτρο πρόληψης του burn-in. Αυτή η σωλήνωση, που απλώνεται στο πίσω μέρος της οθόνης, βοηθάει στο να διατηρείται το προφίλ τόσο λεπτό.
(Credit: Joseph Maldonado)
Αυτό οδηγεί σε ορισμένα πρόσθετα οφέλη εκτός της αισθητικής. Για παράδειγμα, η επίπεδη πλάτη της οθόνης επιτρέπει την ομαδοποίηση των θυρών προς τα έξω αντί να είναι κρυμμένες κάτω από μια αφαιρούμενη πρόσοψη. Μου αρέσει αυτό επειδή διευκολύνει το βγάλε-βάλε των καλωδίων. Στην Odyssey OLED G8, θα βρείτε δύο θύρες HDMI 2.1, μια DisplayPort, δύο θύρες USB-A και μια θύρα USB-B upstream.
(Credit: Joseph Maldonado)
Οι οθόνες παιχνιδιών της Samsung έχουν κληρονομήσει πολλά από αυτά που κάνουν τις τηλεοράσεις της Samsung τόσο σπουδαίες: πρόσβαση σε παιχνίδια, μουσική και ταινίες μέσω του Gaming Hub και των εφαρμογών Smart TV. Και με δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Xbox Game Pass, το Nvidia GeForce Now, και το Netflix, ήδη εγκατεστημένες, δεν χρειάζεται καν να συνδέσετε τον υπολογιστή σας για να αρχίσετε να παρακολουθείτε κάποια από τα αγαπημένα σας πράγματα – το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η οθόνη δεν διαθέτει υποδοχή ακουστικών, όπως η AW3225QF 4K QD-OLED, αλλά η Odyssey OLED G8 περιλαμβάνει δύο ενσωματωμένα ηχεία που παράγουν αρκετά καλό ήχο, ειδικά σε υψηλότερα επίπεδα έντασης, καθώς και υποστήριξη Bluetooth για ασύρματη σύνδεση με εξωτερική συσκευή εξόδου. Η οθόνη χρησιμοποιεί επίσης το Active Voice Amplifier Pro, μια τεχνολογία που συναντάται σε τηλεοράσεις της Samsung, όπως η τηλεόραση Samsung QN90D 4K QLED TV. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει το θόρυβο του περιβάλλοντος και να ενισχύει τις φωνές με προηγμένη επεξεργασία ήχου, διευκολύνοντας την ακρόαση διαλόγων σε περιεχόμενο όπως ταινίες και ζωντανές αθλητικές μεταδόσεις. Ο μόνος περιορισμός: Η τεχνολογία ενεργοποιείται μόνο όταν χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές Smart TV ή Gaming Hub – δεν είναι ενεργή σε εξωτερικές πηγές εισόδου.
(Credit: Joseph Maldonado)
Με πλήρη ανάλυση 4K (3.840 x 2.160 pixel) και μέγιστο ρυθμό ανανέωσης 240Hz, η οθόνη φαίνεται φανταστική και παίζει ακόμα καλύτερα. Οι οθόνες gaming της Samsung μοιράζονται το σχεδιασμό του UI τους με τις τηλεοράσεις της εταιρείας, οπότε αν έχετε χρησιμοποιήσει μια από τις τηλεοράσεις της Samsung στο παρελθόν, θα βρίσκεστε σε γνώριμο έδαφος. Το παρεχόμενο τηλεχειριστήριο κάνει την πλοήγηση παιχνιδάκι, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το μοχλό ελέγχου OSD της οθόνης, αν το τηλεχειριστήριο δεν είναι κοντά σας.
Η Samsung χρησιμοποιεί επίσης μια ποικιλία τεχνολογιών που διατηρούν τη διάρκεια ζωής της οθόνης OLED, καθώς και βελτιώνουν την εμπειρία θέασης. Το αντιθαμβωτικό φινίρισμα μειώνει σημαντικά την αντανάκλαση από εξωτερικές πηγές φωτός- ένας δυναμικός εξισορροπιστής μαύρου χρώματος αναλύει και ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα, την ευκρίνεια και τον κορεσμό των σκηνών παιχνιδιών- και η λειτουργία Logo and Taskbar Detection μειώνει τη φωτεινότητα σε στατικές εικόνες για να αποτρέψει το burn-in. Και πάλι, έχουμε δει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά στις τηλεοράσεις της Samsung, οπότε είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη σειρά των gaming monitors της.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον από τα χαρακτηριστικά της οθόνης είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη σε οθόνες δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο – πιο συγκεκριμένα, η MSI την εφάρμοσε στις οθόνες MPG 321URX QD-OLED και MPG 271QRX QD-OLED και η Samsung την έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τόσο σε οθόνες όσο και σε τηλεοράσεις. Η Odyssey OLED G8 χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή NQ8 AI Gen3 της Samsung, ο οποίος αξιοποιεί την AI για την αναβάθμιση ταινιών και παιχνιδιών που μεταδίδονται μέσω streaming σε ανάλυση σχεδόν 4K, καθώς και τον AI Motion Enhancer Pro, ο οποίος οξύνει τα κινούμενα αντικείμενα και το κείμενο.
Πόσο καλά λειτουργούν όλα αυτά στην πραγματικότητα; Μερικές φορές είναι δύσκολο να το πούμε. Όταν ανοίγετε ένα βίντεο στην εφαρμογή YouTube της Smart TV, για παράδειγμα, η αναβάθμιση γίνεται από προεπιλογή και δεν μπορείτε να την απενεργοποιήσετε. Κατά τη δοκιμή, αυτό δυσκόλεψε κάπως τον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ αναβαθμισμένου και αρχικού περιεχομένου. Ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου που προβάλλετε, τα κέρδη μπορεί να είναι πιο σημαντικά, αλλά συνολικά, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά κρίνοντας από το περιεχόμενο που είδα. Ωστόσο, τα οφέλη περιορίζονται (και πάλι) στο περιεχόμενο που μεταδίδεται μέσω ροής από τις ενσωματωμένες εφαρμογές Smart TV και Gaming Hub. Έτσι, για παράδειγμα, το περιεχόμενο YouTube που μεταδίδεται από τον υπολογιστή σας δεν θα απολαμβάνει τα οφέλη της αναβάθμισης.
Η Odyssey OLED G8 είναι μια έξυπνη οθόνη με πολλά χαρακτηριστικά, αλλά σε μια χρονιά με εξαιρετικές οθόνες 4K OLED, χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να φτάσει στην κορυφή. Για να διαπιστώσουμε αν οι δυνατότητες απόδοσης της οθόνης μπορούν να τη βοηθήσουν να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερο, δοκιμάσαμε τη γκάμα χρωμάτων, τη φωτεινότητα, την ακρίβεια χρωμάτων και την αναλογία αντίθεσης χρησιμοποιώντας το λογισμικό βαθμονόμησης οθόνης Calman, μια γεννήτρια σήματος Murideo Six-G και ένα χρωματόμετρο Klein K-10A. Τρέξαμε επίσης στην οθόνη μια σειρά από παιχνίδια για να μετρήσουμε την καθυστέρηση εισόδου και να κρίνουμε τις επιδόσεις της στον πραγματικό κόσμο.
Στην πρώτη μας δοκιμή, μετράμε τη φωτεινότητα της οθόνης στην προεπιλεγμένη λειτουργία εικόνας σε σήμα SDR. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κατάφερε μια μέση φωτεινότητα 191 nits, ελαφρώς χαμηλότερη, αλλά ακόμα συγκρίσιμη με την MSI MPG 321URX QD-OLED (245 nits), την Alienware AW3225QF 4K QD-OLED (238 nits) και την Asus ROG Swift OLED PG32UCDM (197 nits). Κατά τη μέτρηση της συνεχιζόμενης φωτεινότητας HDR, είδαμε μια παρόμοια ιστορία, με τη G8 να διπλασιάζει τη φωτεινότητα σε περίπου 369 nits, έναντι της MPG 321URX QD-OLED (455 nits), της AW3225QF 4K QD-OLED (403 nits) και της ROG Swift OLED PG32UCDM (457 nits).
Μετρήσαμε επίσης μέγιστη φωτεινότητα HDR 987 nits σε μέγεθος δείγματος 2%. (Μετράμε τη συνεχή φωτεινότητα HDR σε μέγεθος παραθύρου 10%, αλλά για να μετρήσουμε τη μέγιστη φωτεινότητα, ρίχνουμε το μέγεθος δοκιμής στο 2%). Αυτό είναι στην ίδια περιοχή με την αξιολόγηση HDR10 της οθόνης, αλλά υπολείπεται της μέγιστης αξιολόγησης HDR των άλλων OLED 4K 32 ιντσών που εξετάστηκαν πρόσφατα.
(Credit: Joseph Maldonado)
Η χαμηλότερη φωτεινότητα της Odyssey OLED G8 δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι η ποιότητα της εικόνας υποφέρει πολύ. Παρατηρήσαμε ότι τα μεγαλύτερα στιγμιότυπα -όπως τα μεγάλα ηλιόλουστα τοπία- φαίνονται ελαφρώς υπερβολικά, αλλά τα μικρά στιγμιότυπα (όπως τα φώτα των προβολέων, οι στύλοι των λαμπτήρων και τα αστέρια) εξακολουθούν να ξεχωρίζουν σε πιο σκοτεινές σκηνές. Συνολικά, η ποιότητα της εικόνας είναι εξαιρετική και ένας καθημερινός χρήστης πιθανότατα δεν θα παρατηρήσει καμία ατέλεια χωρίς αυστηρές συγκρίσεις δίπλα-δίπλα.
Στρέφοντας την προσοχή μας στις επιδόσεις της οθόνης σε ότι αφορά την κάλυψη διαφόρων χρωματοχώρων, η G8 κάλυψε το 148% του χρωματοχώρου sRGB, το 96% του Adobe RGB και το 97% του DCI-P3. Αυτές είναι βαθμολογίες για τις οποίες μπορείτε να είστε υπερήφανοι, αλλά αυτό το αποτέλεσμα μεγαλύτερο από το 100% του sRGB σημαίνει ότι τα χρώματα μπορεί ενδεχομένως να είναι υπερκορεσμένα και μπορεί να οδηγήσει σε χρωματικές ανακρίβειες κατά την προβολή εικόνων sRGB (ειδικά σε εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν διαχείριση χρωμάτων).
Πράγματι, η χρωματική ακρίβεια στην Odyssey OLED G8 είναι ελαφρώς χειρότερη από ό,τι περιμένουμε από ένα πάνελ OLED, με ένα Delta E 2.9. Όσο υψηλότερο είναι το Delta E, τόσο περισσότερο τα χρώματα τείνουν να αποκλίνουν από την προβλεπόμενη απόχρωσή τους. Μια τιμή κάτω από 1 είναι ιδανική, αν και πολύ λίγες οθόνες παιχνιδιών την επιτυγχάνουν, ειδικά χωρίς καλιμπράρισμα.
Ο ονομαστικός λόγος αντίθεσης είναι 1.000.000:1, κάτω από ακόμη φθηνότερες οθόνες όπως η MPG 321URX QD-OLED, η οποία διαθέτει λόγο αντίθεσης 1.500.000:1. Ο λόγος αντίθεσης δείχνει τη διαφορά φωτεινότητας μεταξύ του πιο φωτεινού λευκού και του πιο σκοτεινού μαύρου που μπορεί να παράγει μια οθόνη, η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα της εικόνας. Στην πράξη, ωστόσο, όλα τα πάνελ OLED προσφέρουν δραματικά υψηλότερη αντίθεση από ό,τι μπορούν να προσφέρουν άλλοι τύποι οθόνης.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των PC gamers δεν δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην ακρίβεια των χρωμάτων, όσο στον χρόνο απόκρισης. Για να το ποσοτικοποιήσουμε αυτό, χρησιμοποιούμε ένα HDFury Diva HDMI matrix για να μετρήσουμε την υστέρηση εισόδου της οθόνης και παίζουμε μια χούφτα παιχνίδια από τη βιβλιοθήκη μας για να δούμε αν υπάρχουν αξιοσημείωτες ατέλειες, όπως screen tearing.
Πρώτον, τα αποτελέσματα του input lag: Μετρήσαμε χαμηλότερο από 1ms, μια τιμή που είναι το κλειδί για την απόλαυση των παιχνιδιών πρώτου προσώπου και των παιχνιδιών δράσης που απαιτούν αστραπιαία αντανακλαστικά.
Πραγματοποιώντας δοκιμές με την Odyssey OLED G8 σε παιχνίδια όπως το Fortnite, το Returnal και το Horizon: Forbidden West μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι. Όλα φαίνονταν υπέροχα στην οθόνη χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερο customization. Η υποστήριξη AMD FreeSync Premium Pro και G-Sync Compatible είναι σε ετοιμότητα για την αποτροπή του screen tearing, ενώ η τεχνολογία AI upscaling της Samsung βελτιώνει επίσης τη ροή παιχνιδιών μέσω των εφαρμογών Xbox Game Pass και GeForce Now, αναβαθμίζοντας τις αναλύσεις σχεδόν σε 4K.
VERDICT
Η Samsung Odyssey OLED G8 είναι μακράν η πιο ακριβή από τις OLED 4K 32 ιντσών που κυκλοφόρησαν μέχρι στιγμής φέτος και είναι αυτή με τη μικρότερη χρωματική ακρίβεια. Αλλά είναι επίσης η πιο πλούσια σε χαρακτηριστικά, γεγονός που καθιστά τις ελλείψεις της ανεκτές για πολλούς gamers με άπλετο budget που θέλουν κάτι περισσότερο από μια “απλή” οθόνη gaming. Αν ψάχνετε μια οθόνη αποκλειστικά για PC gaming, η Alienware AW3225QF 4K QD-OLED ή η Asus ROG Swift OLED PG32UCDM θα σας εξυπηρετήσουν καλύτερα, ωστόσο η οθόνη της Samsung είναι η μόνη που μπορεί να λειτουργήσει ως ένας κόμβος ψυχαγωγίας για όλες τις χρήσεις.
πηγή: pcmag.com