WebTech Rodos:
Οι επεξεργαστές επόμενης γενιάς της AMD που βασίζονται στην αρχιτεκτονική “Zen 5” πρόκειται να κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα (τα desktop chips αναμένεται να διατεθούν στα μέσα Αυγούστου) και η εταιρεία μας δίνει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερες πληροφορίες για αυτούς και την αρχιτεκτονική τους. Πήραμε μια πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της Computex και μάθαμε ακόμη περισσότερα στα μέσα Ιουλίου. Την περασμένη εβδομάδα, η AMD μας έδωσε ακόμα περισσότερες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, επιτρέποντάς μας να σχηματίσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από την αρχιτεκτονική Zen 5. Έχoυμε αποστάξει τα έξι πιο συναρπαστικά νέα χαρακτηριστικά που αφορούν τους επερχόμενους επεξεργαστές Zen 5.
1. Αποδοτικότερη ανάπτυξη πυρήνων
Η αύξηση των επιδόσεων των πυρήνων του επεξεργαστή είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και βαθιά γνώση του σχεδιασμού του επεξεργαστή. Θα βρείτε μερικούς γνωστούς και σχετικά εύκολους τρόπους για να αυξήσετε τις επιδόσεις, όπως η αύξηση της ταχύτητας ρολογιού ή η προσθήκη περισσότερων πυρήνων CPU σε έναν επεξεργαστή, αλλά αυτές οι δύο επιλογές δεν είναι πάντα δυνατές ή πρακτικές.
Η κατανάλωση ενέργειας τείνει να αυξάνεται μη γραμμικά καθώς αυξάνεται η ταχύτητα ρολογιού. Ενώ η ώθηση υψηλότερων ρολογιών αυξάνει αποτελεσματικά τις επιδόσεις, συχνά είναι επιζήμια για τη συνολική ενεργειακή απόδοση. Οι ταχύτητες ρολογιού που έχουν οριστεί πολύ υψηλές μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα σταθερότητας και υπερθέρμανσης. Με απλά λόγια, ενώ μπορεί να είναι αποτελεσματική, η αύξηση των ταχυτήτων ρολογιού δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή και έχει τα όριά της.
Η προσθήκη πυρήνων δημιουργεί παρόμοια ζητήματα, επειδή η κατανάλωση ενέργειας και η παραγωγή θερμότητας αυξάνονται με κάθε πρόσθετο πυρήνα. Κατά κάποιο τρόπο, πρόκειται για μια ευκολότερη πορεία για την αύξηση των επιδόσεων, καθώς αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να αντισταθμιστούν με τη μείωση της ταχύτητας ρολογιού, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται καθαρή αύξηση των επιδόσεων χάρη στους πρόσθετους πυρήνες. Όμως, θα βρείτε άλλα πιο εμφανή ζητήματα με την προσθήκη πυρήνων: Συγκεκριμένα, ανεβάζει το κόστος παραγωγής.
Για τη Zen 5, η AMD δεν ακολούθησε κανέναν από αυτούς τους δρόμους. Αντ’ αυτού, η εταιρεία επέλεξε να ενισχύσει τις επιδόσεις μέσω πιο σύνθετων μεθόδων. Αυτές οι αλλαγές βρίσκονται στην καρδιά του σχεδιασμού του επεξεργαστή και χρειάζονται πολύ πιο προσεκτική εξέταση. Εάν δεν το κάνουν, μπορεί να επιφέρουν ελάχιστη έως μηδενική βελτίωση, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη φορά, εάν επαληθευτούν οι ισχυρισμοί της AMD για τις επιδόσεις.
2. Περισσότερη μνήμη cache L1, L2 στη Zen 5
Με πιο απλά λόγια, ο Zen 5 είναι σαν ένας επεξεργαστής Zen 4 με περισσότερη μνήμη cache και ένα ευρύτερο εσωτερικό που επιτρέπει σε περισσότερα δεδομένα να περνούν από αυτόν κάθε δευτερόλεπτο. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τριών κρίσιμων παραγόντων.
Πρώτον, η AMD πρόσθεσε περισσότερους υπολογιστικούς πόρους στην αρχιτεκτονική Zen 5, επιτρέποντας την ολοκλήρωση περισσότερης εργασίας σε κάθε κύκλο ρολογιού. Στο εσωτερικό ενός πυρήνα επεξεργαστή υπάρχουν στοιχεία υλικού που αναφέρονται ως αριθμητικές λογικές μονάδες (ALU), οι οποίες, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, είναι τα βασικά στοιχεία που κάνουν τα μαθηματικά που κάνουν έναν επεξεργαστή αυτό που είναι. Η AMD χρησιμοποιούσε τέσσερις ALUs σε κάθε πυρήνα CPU Zen 4. Αυτό αυξήθηκε σε έξι ALUs σε όλους τους πυρήνες Zen 5. Αυτή η αλλαγή δεν είναι τόσο διαφορετική από την προσθήκη περισσότερων πυρήνων CPU και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των επιδόσεων.
(Credit: AMD)
Ταυτόχρονα, η AMD αύξησε τον αριθμό των execution pipes στη floating point unit (FPU) από τρεις στην Zen 4 σε τέσσερις στην Zen 5. Αυτό το υλικό εκτελεί επίσης μαθηματικές πράξεις όπως οι ALUs, αλλά είναι πιο εξειδικευμένο και εκτελεί ορισμένους τύπους μαθηματικών πράξεων εκπληκτικά γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα από τις τυπικές ALUs. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιχνίδια και εντατικούς φόρτους εργασιών, όπως η δημιουργία περιεχομένου και οι ερευνητικές εργασίες.
Αυτές οι αλλαγές από μόνες τους μπορεί να μην βελτιώσουν τις επιδόσεις. Παρόλο που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του επεξεργαστή και κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας, δεν μπορούν να εκτελέσουν έργο εάν δεν υπάρχει έργο να γίνει. Σε αυτό το σημείο μπαίνουν στο παιχνίδι οι άλλες σημαντικές αλλαγές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν το front-end του επεξεργαστή.
Για να διατηρούν τη ροή των δεδομένων, οι επεξεργαστές βασίζονται σε αλγόριθμους που μαντεύουν ποια εργασία θα ακολουθήσει με βάση την εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αλγόριθμοι προσπαθούν να προβλέψουν προς ποια κατεύθυνση θα πάει η εργασία στη συνέχεια, μια διαδικασία που ονομάζεται “branch prediction”. Αυτή η ικανότητα έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τη Zen 4, και η Zen 5 κάνει πλέον δύο προβλέψεις για κάθε κλάδο αντί για μία.
Αν και αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερες λανθασμένες προβλέψεις συνολικά, αυξάνει την πιθανότητα ότι τουλάχιστον μία από τις δύο θα είναι σωστή και ο επεξεργαστής δεν θα χρειάζεται να κάνει παύση και να περιμένει να ανακτήσει τα σωστά δεδομένα. Τα δεδομένα μπορούν επίσης να ανακτηθούν πολύ πιο γρήγορα, με τη Zen 5 να μπορεί να ανακτήσει και να αποκωδικοποιήσει διπλάσια bytes δεδομένων σε κάθε κύκλο ρολογιού σε σχέση με τη Zen 4.
(Credit: AMD)
Για να διευκολυνθούν αυτές οι αλλαγές, το bandwidth σε ολόκληρο τον επεξεργαστή έχει αυξηθεί σημαντικά. Η χωρητικότητα των L1 και L2 caches έχει αυξηθεί ομοίως, ώστε ο επεξεργαστής να μπορεί να συγκρατεί περισσότερα δεδομένα.
Η πρόσθετη κρυφή μνήμη και το λειτουργικό υλικό θα αύξανε αναμφίβολα το μέγεθος του επεξεργαστή συνολικά, όπως θα έκανε η προσθήκη πρόσθετων πυρήνων. Ωστόσο, η αύξηση δεν είναι τόσο δραστική, καθώς η αύξηση του μεγέθους κάθε πυρήνα της CPU δεν προσθέτει συνήθως τόσο πολύ φυσικό χώρο σε έναν επεξεργαστή όσο η προσθήκη πολλών επιπλέον πυρήνων.
Ο αρνητικός αντίκτυπος που θα είχε αυτό στο κόστος παραγωγής και στην κατανάλωση ενέργειας αντισταθμίζεται από τη μετάβαση σε νεότερες λιθογραφίες. Η AMD χρησιμοποιεί τη διεργασία κατασκευής 3nm της TSMC για τους πυρήνες της CPU και μια διεργασία 4nm για το ξεχωριστό die I/O που περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού συνδεσιμότητας και έναν ενσωματωμένο επεξεργαστή γραφικών (IGP). Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει πιθανώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης.
3. Λιγότερη μνήμη cache L3 στη Zen 5c
Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία ενότητα, η προσθήκη πόρων υλικού μπορεί να έχει αρνητικές και θετικές επιπτώσεις. Η κρυφή μνήμη είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο διχαστικούς πόρους υλικού, με επιτακτικές θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Η κρυφή μνήμη απαιτεί πολλά τρανζίστορ και πολύ χώρο στη μήτρα, και τείνει να είναι σχετικά ενεργοβόρα, ενώ παράγει σημαντική θερμότητα. Ωστόσο, χωρίς αυτήν, οι επεξεργαστές θα λειτουργούσαν μόνο με ένα κλάσμα της σημερινής τους ταχύτητας.
(Credit: AMD)
Η μνήμη cache είναι απαραίτητη για την τροφοδοσία των επεξεργαστών με δεδομένα – χωρίς αρκετά δεδομένα, οι επεξεργαστές περιορίζονται σημαντικά σε ό,τι μπορούν να κάνουν. Η επίτευξη ισορροπίας εδώ είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά φαίνεται ότι αυτή τη φορά, η AMD επέλεξε μια μικτή προσέγγιση. Οι επεξεργαστές Zen 5 πλήρους μεγέθους της συνοδεύονται με 32MB L3 cache για κάθε οκτώ πυρήνες CPU. Αυτό μοιράζεται και στους οκτώ πυρήνες, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι το τσιπ διαθέτει 4MB κρυφής μνήμης L3 για κάθε πυρήνα.
Οι πιο συμπαγείς πυρήνες CPU Zen 5c θα έχουν πολύ λιγότερη διαθέσιμη μνήμη: 8MB κρυφής μνήμης L3 για κάθε σύνολο οκτώ πυρήνων CPU, μόλις 1MB L3 ανά πυρήνα. Αυτή είναι μια τεράστια μείωση και σίγουρα θα βοηθήσει να γίνει ένας επεξεργαστής με πυρήνες Zen 5c μικρότερος και φθηνότερος στην παραγωγή. Θα έχει όμως και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη.
(Credit: AMD)
Η AMD δήλωσε ότι οι Zen 5 και Zen 5c έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και μπορούν να εκτελέσουν τον ίδιο αριθμό εντολών ανά ρολόι (IPC). Ο κατασκευαστής τσιπ προτείνει επίσης ότι οι επιδόσεις θα είναι ίδιες μεταξύ Zen 5 και Zen 5c εδώ, αλλά είμαι επιφυλακτικός. Είναι πιθανό να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όπως μόλις είπα, η κρυφή μνήμη έχει το δικό της πλήθος αρνητικών επιπτώσεων. Δεν βλέπω κανέναν λογικό λόγο για τον οποίο η AMD θα έφτιαχνε έναν επεξεργαστή Zen 5 με 4MB L3 cache ανά πυρήνα, εάν δεν παρέχει κανένα όφελος σε σχέση με την ύπαρξη μόνο 1MB L3 cache ανά πυρήνα. Αυτό θα αύξανε το κόστος, την κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας χωρίς όφελος.
Καθώς ο πρωταρχικός σκοπός της κρυφής μνήμης είναι να τροφοδοτεί έναν επεξεργαστή και να αποφεύγει τα αδιέξοδα, περιμένω κάποιες αποκλίσεις όταν οι πυρήνες του Zen 5c φορτώνονται έντονα. Σε εκείνο το σημείο, πιθανότατα θα μείνουν πίσω από τους τυπικούς πυρήνες Zen 5.
Εκτός από τη μείωση της κρυφής μνήμης και την αντίστοιχη μείωση του φυσικού αποτυπώματος, δεν βλέπω καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των πυρήνων Zen 5 και Zen 5c. Η AMD ανέφερε ότι στοχεύει σε χαμηλότερες μέγιστες ταχύτητες ρολογιού για το Zen 5c, αλλά αυτό πιθανώς οφείλεται περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο η AMD σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυρήνες παρά στην αδυναμία τους να πετύχουν αυτές τις ταχύτητες.
4. Desktop επεξεργαστές “Granite Ridge”: Μικρότεροι, φθηνότεροι, και πιο αποδοτικοί
Τα σχέδια της AMD για τους πυρήνες Zen 5 και Zen 5c μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά κατά την κυκλοφορία, η AMD σκοπεύει να απευθυνθεί σε διαφορετικές αγορές με διαφορετικούς πυρήνες. Οι επεξεργαστές “Granite Ridge” της AMD απευθύνονται στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών και αποτελούν τη σειρά επεξεργαστών Ryzen 9000. Αυτοί οι επεξεργαστές βασίζονται όλοι στην αρχιτεκτονική Zen 5 κατά το λανσάρισμα, αλλά μπορεί να δούμε κάποιους πυρήνες Zen 5c να μπαίνουν σε αυτά τα τσιπ στο μέλλον. Πάρτε, για παράδειγμα, τον Ryzen 7 8700G της AMD. Πρόκειται για έναν επιτραπέζιο επεξεργαστή με ένα ισχυρό IGP και βασίζεται σε έναν πυρήνα CPU AMD Zen 4, ο οποίος βρισκόταν στην αγορά mobile επεξεργαστών για χρόνια πριν από την κυκλοφορία του Ryzen 7 8700G. Η AMD μπορεί κάλλιστα να κάνει κάτι παρόμοιο με τα mobile τσιπ Ryzen AI 300 στο μέλλον, αλλά πιθανότατα δεν θα συμβεί σύντομα.
(Credit: AMD)
Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι πυρήνες CPU με βάση τη Zen 5 στους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000 φαίνεται να αποτελούν ένα αξιοσημείωτο άλμα σε σχέση με τους αντίστοιχους της σειράς Ryzen 7000 με βάση τη Zen 4, βλέπουμε λιγότερες αλλαγές στην πλευρά της μήτρας εισόδου/εξόδου των επεξεργαστών. Το I/O die είναι ένα τμήμα των επιτραπέζιων επεξεργαστών AMD που περιέχει σχεδόν όλα τα κυκλώματα του επεξεργαστή εκτός των πυρήνων CPU. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία όπως το IGP, τον ελεγκτή οθόνης, τις μηχανές πολυμέσων για την αποκωδικοποίηση και κωδικοποίηση περιεχομένου, τις λωρίδες PCIe 5.0, τους ελεγκτές USB και άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του επεξεργαστή. Η μήτρα εισόδου/εξόδου στους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000 έχει μόνο μικρές βελτιώσεις σε σχέση με τη μήτρα εισόδου/εξόδου της σειράς Ryzen 7000. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο είναι σχεδόν ίδιες, με τη διαφορά ότι ο ελεγκτής I/O στους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000 κατασκευάζεται με διεργασία κατασκευής 6 nm, ενώ αυτός στους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000 χρησιμοποιεί διεργασία 4 nm.
Εδώ δεν θα βρείτε υλικό AI, βελτιώσεις IGP ή ενημερωμένη συνδεσιμότητα. Οι μόνες πραγματικές βελτιώσεις θα πρέπει να είναι ότι το τσιπ είναι μικρότερο, φθηνότερο στην παραγωγή και πιο ενεργειακά αποδοτικό χάρη στη νεότερη διαδικασία κατασκευής. Οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000 θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υποστήριξη USB 4.0, αλλά αυτή θα παρέχεται μέσω επιλεγμένων chipsets μητρικών καρτών, όπως τα επερχόμενα AMD X870 και X870E, τα οποία θα κυκλοφορήσουν πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.
5. Επεξεργαστές Epyc Zen 5c: Πραγματικά μαζικοί αριθμοί πυρήνων
Η AMD θα χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική Zen 5c για διακομιστές και workstations αντί για Zen 5. Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο η χρήση πυρήνων Zen 5c έχει πολύ νόημα. Οι διακομιστές και οι σταθμοί εργασίας χρειάζονται μεγάλη υπολογιστική ισχύ, καθιστώντας την ύπαρξη όσο το δυνατόν περισσότερων πυρήνων απαραίτητη – πολύ πιο κρίσιμη από μερικά επιπλέον megabytes κρυφής μνήμης L3.
Ο χώρος που εξοικονομείται από τη λιγότερη κρυφή μνήμη L3 αντιστοιχεί πιθανώς μόνο σε χώρο μερικών πυρήνων, αλλά για πολλά chiplets οκτώ πυρήνων, ο χώρος που εξοικονομείται είναι αρκετά σημαντικός. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και την παραγωγή θερμότητας που συνεπάγεται η λιγότερη κρυφή μνήμη, πιθανόν να κάνει το αντιστάθμισμα να αξίζει τον κόπο, αν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόσθετους πυρήνες. Και πράγματι, αυτό ακριβώς έχει κάνει η AMD.
Η AMD έχει σχέδια για επεξεργαστές Epyc Zen 5c με έως και 192 πυρήνες, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τους 128 πυρήνες ανά τσιπ που είχαν οι επεξεργαστές με βάση τον Epyc Zen 4. Ωστόσο, αυτοί οι επεξεργαστές δεν αναμένονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμη τα πάντα σχετικά με τις ταχύτητες ρολογιού στις οποίες θα λειτουργούν ή το κόστος τους.
6. Mobile επεξεργαστές “Strix Point” και ενσωματωμένα γραφικά
Η σειρά mobile επεξεργαστών Zen 5 της AMD έχει την κωδική ονομασία “Strix Point”. Σε αντίθεση με τη Granite Ridge και τους επεξεργαστές Epyc της AMD, θα χρησιμοποιεί ένα μείγμα πυρήνων επεξεργαστών Zen 5 και Zen 5c σε ένα μόνο chip. Αυτοί οι επεξεργαστές θα είναι γνωστοί στον ευρύτερο κόσμο στη λιανική ως σειρά Ryzen AI 300.
(Credit: AMD)
Και εδώ πάλι, η χρήση ορισμένων πυρήνων Zen 5c έχει αξιοπρεπές νόημα. Οι πυρήνες Zen 5c θα πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια λόγω των χαμηλότερων στόχων ταχύτητας ρολογιού και της μειωμένης κρυφής μνήμης L3, γεγονός που τους καθιστά μια λογική επιλογή για μια mobile πλατφόρμα. Ωστόσο, όταν χρειάζεστε την επιπλέον απόδοση, μερικοί τυπικοί πυρήνες CPU Zen 5 θα καλύψουν το κενό. Με αυτόν τον τρόπο, τα τσιπ μπορούν να είναι ενεργειακά αποδοτικά, και να εξακολουθούν να έχουν καλές επιδόσεις. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς αυτό που θεωρούμε έναν πραγματικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό big.LITTLE. Ανεξάρτητα από αυτό, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ πώς αυτό θα επηρεάσει τη συνολική απόδοση, ιδιαίτερα σε φόρτους εργασίας παιχνιδιών. Οι αλλαγές στο μέγεθος της κρυφής μνήμης επηρεάζουν έντονα ορισμένες εφαρμογές όπως τα παιχνίδια. Αυτή είναι η υποκείμενη βάση για τους επεξεργαστές Ryzen της AMD με 3D V-Cache.
(Credit: AMD)
Συνήθως δεν συνιστούμε επεξεργαστές με 3D V-Cache για τους περισσότερους χρήστες, καθώς το μέγεθος της κρυφής μνήμης στους κανονικούς επεξεργαστές είναι επαρκές για όλα τα σενάρια παιχνιδιών εκτός από τα πιο ακραία, ιδίως σε υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμίσεις γραφικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα νιώθαμε άνετα να παίζουμε σε έναν επεξεργαστή με τόσο περιορισμένη ποσότητα διαθέσιμης κρυφής μνήμης. Αυτό θα μπορούσε ρεαλιστικά να παρεμποδίσει τις επιδόσεις, αλλά θα πρέπει να το ελέγξουμε αυτό με συγκριτικά αποτελέσματα όταν κυκλοφορήσουν οι επεξεργαστές.
(Credit: AMD)
Ορισμένες από τις πιο συναρπαστικές λεπτομέρειες που μας αποκάλυψε η AMD στην τελευταία της αποκάλυψη σχετίζονται με τη μονάδα IGP στους επεξεργαστές Strix Point. Σε αντίθεση με τους επεξεργαστές Granite Ridge, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα RDNA 2 IGP, αυτοί έχουν αναβαθμιστεί σε RDNA 3.5, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών έχει βελτιώσεις που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στις εμπορικές κάρτες γραφικών της AMD. Αυτά τα IGP είναι σχετικά ανθεκτικά και αναβαθμισμένα με μια μεγαλύτερη μηχανή γραφικών με περισσότερη κρυφή μνήμη και καλύτερες επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός ρυθμού δειγματοληψίας 2x για καλύτερες επιδόσεις υφής. Διαθέτουν επίσης 16 συνολικά μονάδες υπολογισμού, από 12 στην καλύτερη Zen 4 IGP, γεγονός που της δίνει συνολικά 1.024 shaders και πολύ περισσότερη υπολογιστική ισχύ για να δουλέψει. Η AMD ενημέρωσε επίσης το υλικό AI σε αυτούς τους επεξεργαστές στην αρχιτεκτονική XDNA 2, η οποία έχει σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση και έως και διπλάσια απόδοση ανά watt σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.
Βρείτε την AMD Zen 5 σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές στα μέσα Αυγούστου
Με όλες τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε να έχουμε, γνωρίζουμε πολλά για τη Zen 5 και τους επερχόμενους επεξεργαστές της AMD. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα κυκλοφορήσουν στα μέσα Αυγούστου. Οι τελευταίες πληροφορίες που πρέπει να μάθουμε είναι πόσο καλά αποδίδουν αυτοί οι επεξεργαστές σε ανεξάρτητες δοκιμές και πόσο θα κοστίζουν. Αναμένουμε να το μάθουμε σύντομα.
πηγή: pcmag.com